Krokodillensteek meerderen en minderen 4


Naar aanleiding van diverse verzoeken volgt hier een werkbeschrijving van het meerderen en minderen met de krokodillensteek. Bij deze werkbeschrijving ga ik ervan uit dat je in staat bent om de krokodillensteek te haken. Kan je dit nog niet, verwijs ik je graag naar de werkbeschrijving van de krokodillensteek.

Meerderen

Het meerderen is niet zo moeilijk als je de steek zelf doorhebt. Bij het recht haken (dus zonder te meerderen of minderen) begon je bij een nieuwe rij de basisstokjes te haken in de eerste schub. Zoals is te zien op onderstaande foto:

foto krokodil 08

Bij het meerderen haak je de eerste 2 stokjes niet in het gat van de schub maar in de punt van het laatste stokje.

IMG_3143

Je haakt dan verder met 2 stokjes (je mag ook hier 1 van maken, om zo beter het onderscheid te maken tussen de schubstokjes en de tussen stokjes) in de schub, 2 losse en dan 2 stokjes tussen de schubben en je eindigt met 2 stokjes in de punt van het laatste stokje van de laatste schub.

IMG_3144

Je gaat nu de schubben haken en je begint bij het eerste 2 stokjes voor de eerste schub.

IMG_3145

Dit herhaal je elke rij en je krijgt elke keer 1 schub erbij. Of je gaat verder zoals in de vorige werkbeschrijving staat en je haakt niet meer of minder.

Minderen

Voor het minderen ga je als het volgt aan het werk:

De laatste rij ben je geëindigd met een stokje van de laatste schub. Vanaf dat punt maak je 2 halve vaste naar het midden van de laatste schub.

IMG_3146

Daar maak je een stokje d.m.v. 3 losse en nog een stokje (je mag ook het bij dat ene stokje laten, om zo beter het onderscheid te maken tussen de schubstokjes en de tussen stokjes), dan 2 losse en 2 stokjes tussen de schubben.

IMG_3147

Je eindigt met 2 (of 1) stokjes in het midden van de laatste schub.

IMG_3148

Op de stokjes tussen de schelpen van de vorige ronde haak je nu de schubben.

IMG_3149

Je eindigt met een halve vaste in de laatste 2 (of 1) stokjes.

IMG_3149

Wil nog meer minderen  herhaal dan bovenstaande stappen. Anders ga je verder zoals in de vorige werkbeschrijving staat beschreven.

Wil je trouwens wat strakkere schubben hebben? Haak dan bij de schubben na 5 steken naar beneden geen losse en ga direct door met omhoog met 5 stokjes. De schubben worden dan iets strakker en puntiger. Ik heb bij deze werkbeschrijving gebruik gemaakt van die werkwijze en het een basis van 1 stokje en 2 losse en 2 stokjes (zie foto).

IMG_3142

Volgende keer zal ik een werkbeschrijving maken voor het rondhaken met de krokodillensteek. Heb je vragen of opmerkingen? Mail gerust of laat een reactie achter.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Krokodillensteek meerderen en minderen

 • joke sk

  Wat een goede uitleg. Maar het blijft een heel lastige steek. Vooral als je, door hersenbloedinkjes, je hersens niet zo goed willen concentreren en onthouden.
  Ik heb bij verschillende sites en filmpjes gekeken voor uitleg maar hier is de uitleg met de foto’s erbij toch nog het beste.
  Wanneer komt nu de uitleg voor het rondhaken van de krokodillensteek?

 • Henin Monique

  Waar kan ik de werkbeschrijving vinden van het rond haken met de krokodillensteek??? Ik zou heel graag een zeemeerminstaart deken willen haken voor het kleinkind van mijn zusje
  Groetjes
  Monique

  • irene Bericht auteur

   Dit werd hier al eerder gevraagd en helaas heb ik nog niet de tijd gemaakt om hiervoor een goede beschrijving te maken. Het spijt me. Ik verwijs je daarom nu maar door naar het internet. Ik ga mijn best doen om alsnog aan deze vraag te voldoen.