Tutorial – Krokodillensteek 31


Nou ik ga mij nu wagen aan een werkbeschrijving met foto’s. Ik hoop dat het duidelijk genoeg is. Heb je toch nog vragen, mail dan gerust!
De krokodillensteek (in het Engels crocodile stitch) wordt op vele manieren gehaakt. Het internet staat vol met diverse varianten. De basis is elke keer hetzelfde. Je haakt 5 stokjes omlaag om het eerste stokje, 1 losse en dan 5 stokjes omhoog om het tweede stokje.
Ik werk elke keer met klusters van 2 stokjes en 2 lossen op een ketting of toer zodat de schubben gelijkmatig verdeeld worden. Ik zal doormiddel van foto’s met teksten en extra uitleg tussen de foto’s proberen jullie de krokodillensteek uit te leggen. Houdt er rekening mee dat voor deze werkbeschrijving wel enige mate van haakkennis nodig is. Ik ga er dus ook vanuit dat de termen zoals stokjes, losse, halve vaste geen verdere uitleg behoeven.

Laten we beginnen met de basis kettig:
Een basisketting voor de krokdillensteek is een meervoud van 3 waarbij de laatste 2 lossen een stokje vormen en de derde losse gebruikt wordt om een stokje in te haken.

Zoals al hierboven gezegd haak je in de derde losse vanaf de haaknaald een stokje waardoor je meteen 2 stokjes hebt. Haak naar het begin van je ketting met herhalend 2 stokjes en 2 losse, eindigend met 2 stokjes.

We gaan nu de eerste schub haken. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je het haakwerk verticaal leggen/houden als je de stokjes om het stokje haakt.

 

Om de schubben netjes plat te krijgen en goed te verdelen over de toer moet je na de schub elke keer 2 stokjes overslaan voor je een nieuwe schub maakt.

Ga nu verder met de volgende schub. Waar je weer 5 stokjes naar beneden haakt om het ene stokje, 1 losse en dan 5 stokjes omhoog om het volgende stokje.

 

Je werk zou van de achterkant nu zo moeten uitzien:

 

Sla nu weer 2 stokjes over en haak de volgende schub. Ga door tot het einde van de toer. Je moet nu 6 schubben hebben. Je eindigt met een halve vaste in het midden van de laatste schub. Vanaf daar werk je verder aan de volgende toer.

 

Je haakt nu 3 losse (deze vormen je eerste stokje) en haak nog een stokje in het midden van de laatste schub van de vorige toer.

 

Haak nu weer 2 lossen en haak vervolgens 2 stokjes tussen de schubben in. Let op dat je de stokjes door het hele werk haakt. Ga door met 2 losse en 2 stokjes te haken waarbij je om en om in de schub of tussen de schubben in haakt. Je eindigt in het midden van de laatste schub.

 

Je gaat nu weer schubben (5 stokjes omlaag, 1 losse, 5 stokjes omhoog) haken. Je begint nu alleen niet op het eerste paar stokjes, maar op het tweede paar. Je haakt 5 schubben en eindigt met een halve vaste in het laatste paar stokjes, waar dus ook geen schub op gehaakt wordt. Vergeet niet na elke schub eerst 2 stokjes over te slaan.

 

Vanuit de halve vaste die je in het laatste paartje hebt gehaakt ga je verder met de volgende toer. Haak nu 3 losse en een stokje in de laatste 2 stokjes van de vorige toer. Haak weer 2 losse en dan 2 stokjes in het midden van de laatste schub van vorige toer. Ga weer verder met 2 losse en 2 stokjes waarbij je om en om tussen de schubben of in het midden van een schub haakt. Eindig in de 2 stokjes van de vorige toer.

 

Je werk ziet er van achter zo uit:

 

Je gaat nu weer schubben haken. Daarbij werk je volgens toer 1. Om een langer lapje te maken herhaal je om en om toer 1 en toer 2. Waar bij een toer staat voor eerst de klusters van 2 stokje en 2 losse en dan de schubben (5 stokjes omlaag, 1 losse en 5 stokjes omhoog).
Ik hoop dat dit een duidelijk werkbeschrijving is. Nogmaals dit is mijn eerste keer dus feedback is meer dan welkom. Hebben jullie behoefte aan meer werkbeschrijvingen over de krokodillensteek, zoals meerderen en minderen of in het rond haken? Laat het dan doormiddel van een reactie op dit bericht even weten. Succes en ik zie graag foto’s van jullie werkjes!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

31 gedachten over “Tutorial – Krokodillensteek